Termékek Menü

Dr. Györffy István Magyar népi hímzések A cifraszűr

Ár:
9.300 Ft
7.440 Ft (7.086 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 20%
Cikkszám: KONYV845
Elérhetőség: 847 db raktáron
Szállítási díj: 1.100 Ft
Gyártó: Nemzeti Örökség
Mennyiség:

Leírás és Paraméterek

Szigeti és nádudvari Györffy István (Karcag, 1884. február 11. – Budapest, 1939. október 3.) néprajzkutató, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

A szűr a magyar nép egyik legősibb és legkedveltebb, népdalokban leggyakrabban emlegetett ruhadarabja. Kizárólag férfiak viselik, leginkább a pusztázó nép, de ünnepi díszruhája a falusiaknak is, ahol még végképp ki nem ment a divatból.

Könyvünk a cifraszűr különböző típusát hét fejezetben tárgyalja. A felosztás alapjául a díszítésmódot vettük, mert a szűrformák meglehetősen egyformák mindenütt. Az egész viseletterületen elterjedt nyakatlan szűrformától csak a bihari nyakas- és a dunántúli kaszás szűr különbözik. A bihari és dunántúli kanász szűr díszítésmódja is eltérő a többitől, ezért indokoltnak látjuk, hogy külön fejezetben tárgyaljuk. A hajdúsági, kun és palóc csak a díszítésmódjában különbözik egymástól.

A könyv az eredeti kiadás reprint változata. A kiadó közli a 88 színes, 80 egyszínű és a 200 szövegközi ábrát is, melyek az eredeti kiadásban megtalálhatóak voltak.