Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tattva

Tattva

Tattva

Még egy metafizikai jellegű tudományággal kell megismerkednünk, a tattvatannal. Az alapos mantragyakornok összevonja vele a tattvikus rezgéseket.

Mi a tattva? Milyen funkciókat lehet a számlájára írni?

Ha az ezoterikusoknak és a mágusoknak hitelt akarunk adni, úgy akkor itt őserőkkel, ősrezgésekkel van dolgunk. Nélküle semmi sem létezne a mindenségben.

„A világmindenséget tattvából készítették — mondják a tantrikus Shiwagamában — tattvával fenntartva, és tattvában tűnik el”. A tattva „az anyag, melyből a világmindenséget formálták . . ., az erő, mellyel megtartja. Az az erő (purusha) és az anyag (prakrití) . . . atomi anyag és a szellem, mely éltet.” „A világmindenség alapelve, és az embereké is”.

Prakriti, az anyaföld, az ősanyag gyökerének manifesztációja, ő a természet anyagi alapeleme.

Rama Prasad szerint, a tantrikus tannal nálunk is ismerté vált, a tattva „a nagy lélegzet öt modifikációja”, ami öt megjelenési formára darabolódott, „melybe a prakriti behat”. Miáltal különböző vibrációs rezgések keletkeznek, mely sokféle módon kihat.

Az őstattva Akash vagy Akasha, az ősenergia, „az önmaga által lett”, bizonyos mértékben „Isten, tér és éter” vagy „Szentlélek, hangéter, alaya, a világlélek”. Akashban — az alakképző — nyilvánul meg számunkra a teremtő erő a világmindenségben.

Karl Brandler-Pracht német szakértő a pránában az ősanyagot látta, amiből Akasha, az első tattva, az univerzális éter, kisugárzódott. Ebből indult ki a további négy tattva. Összesen „a központi impulzus, ami az anyagot rezgő mozgásban tartja”. Ő az „elemi mozgásforma, az éter”.

Tulajdonságok

 

A tattvikus rezgéseknek kapcsolatuk van a térrel, a mozgással, a tágulással és az összehúzódással, a kohézióval és a lágysággal, a négy elemmel, az ősök hét bolygójával. Alakokat és színeket ítél neki, és szoros kapcsolatban áll az érzékszervekkel. Még a sikerről és a balszerencséről is döntenie kell minden minket illetően. Egy rendkívüli hatáskör. Az őskezdettől fogva az idők végezetéig mindent a tattva tevékenységek meglétének köszönhetünk.

Így a fizikai területen, hangoztatja a hindu filozófia, az atomrezgések az őséter, a tattvikus alapelv, az „akashi élethullám” modifikációi.

Hogy szerencsés helyzetben vagyunk, és nemcsak mi emberek, érzéki benyomásokat érzékelhetünk, azt a tattvának köszönhetjük. A hallás reagál az Akash (a hang- vagy hangéter) rezgéseire, az érzelem (érzelmi éter) Vayujára, a szem a Tejasra (ejtsd, Tetcsasz — fényéter), az ízlelés Apasra (íz- vagy érzéséter), a szaglás a Prithvire (szagláséter).

A keveset idézett mondat megmutatja, hogy a tattva jelentéséről van szó, hogy a teremtés és az emberi lét őskérdése.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok