Termékek Menü

Réső Ensel Sándor Magyarországi népszokások

Ár:
2.500 Ft
2.000 Ft (1.905 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 20%
Cikkszám: KÖ00301
Elérhetőség: 101 db raktáron
Szállítási díj: 1.100 Ft
Mennyiség:

Leírás és Paraméterek

A népszokások egybegyűjtése, régi óhajtása nemzeti irodalmunknak. A szokások, melyeket itt bemutatunk, nemzetünk szellemének kifejezései. Nyelvben, szokásban él a nemzet – mondja Kővári, s míg a nyelv, nemzeti irodalom művelése, életfeltétel; szintén az a nemzeti szokások ápolása, nemesítése; hazafiúi kötelesség ezeket kutatni, s ha viharok fenyegetik azt, fiatal nemzedéknek emlegetni, hogy öröksége gyanánt tekintse.

E gyűjtemény hazánk több és különbféle vidékeiről van kiszemelve. Hol a szokások hívebben megőrizve, vagy bővebben kifejtve gyakoroltattak, ott mi is terjedelmesebben írjuk le azokat; míg az elhagyottakat, vagy eredet nélküliségük miatt nagyjából fennlevőket rövidebben közöljük.

E gyűjteményből tanulmányozhatjuk azt is, mint keletkeztek a házasságok, hogy függtek a fiatalok szüleiktől, mily patriarchális élete van a nemzetnek, mily határtalan hatalmat bírt az atya gyermekein, ez úton mint keletkeztek a násznagyságok, a házassági kötésen, leánykiadáson mily hosszasak voltak az alkudozások stb…

Réső Ensel Sándor

A gyűjtemény az 1866-os kiadás hasonmása.