Termékek Menü

Pán természetisten evokációja

Pán természetisten evokációja

    Pán természetisten evokációja

 

A Fraternitas Saturni archívumában volt néhány egyedülállónak számító feljegyzés a nagy Pánról, mivel csak keveset vagy semmit sem tudhattunk meg ezekről a szakirodalomból. 
Habár Pánt elsősorban a köztes lények idézésénél és egyéb természeti mágiánál hívják, de róla magáról csak keveset tudunk és szigilluma eddig sehol sem jelent meg.

Pán félisten, a korai görögöknél pásztoristen volt, később pedig a világmindenség istene, akihez elsősorban a természetet és a létezést sorolták. Megjelenése a következő lényre emlékeztetett: félig ember, félig bakkecske, megpatkoltva és általában szarvakkal ábrázolták a későbbi a faunában is. 

A titkos tan arról számol be, hogy a korai ókor olyan mesebeli lényei, mint a faunok, küklopszok többek között már akkor is léteztek, mivel a Föld már rég letűnt korszakaiban élt korábbi fajok maradékai. Már akkoriban is csak bizonyos fajok maradékai voltak, amelyek kevéssel a harmadik jégkorszak után már csak elhagyott hegységekben és magányos környékeken tartózkodhattak és aztán teljesen kihaltak és eltűntek. A legtovább az emberszabású faunok faja maradt fenn, akikről a görög és a római mondák részletesen beszámolnak. Ezeket a lényeket, amennyiben fajmaradéknak tekintjük, nem számolhatjuk a valódi köztes lények közé, bár nem kérdéses, hogy az egyik láncszemet képezik a korai emberiséghez.

Az ezoterikus mágia azt tanítja, hogy ezen fajok csoportos lelkei már nem saját magukból merítik az erejüket arra, hogy földi formákban jelenjenek meg. Ezen mindenkori lélekcsoportok intelligens töredékei megkérdőjelezhetetlenül az emberiségbe olvadtak, a faunok valamint a kentaurok pedig egy olyan másik állatfajba, mint a lovak, a kecskék és a bakok. A nagy emberszabású majmok nemeit is ezen a módon termékenyítették meg további fejlődésükben.

Ezen csoportszellemek szellemi erejét az elmúlt évezredekben ugyanis nem törölték el nyomtalanul, hanem a földi lények asztrális szférájában él tovább, anélkül, hogy földi formát venne fel. A mágikus invokációk által lehetséges néhány esetben finom, tisztán asztrális lény láthatóvá válása. 
A nagy Pán a csoportos lelkek legerősebb koncentrációja és megnyilvánulása és valóban a körülötte lévő és vele kapcsolatos természeti lények uralkodójaként tekinthető. Hatalma, befolyása rengeteg olyan köztes lénykategóriára kiterjed, mint a tündéreké és a küklopszoké. Szoros kapcsolatban van a törpék és a gnómok világával is. A vízi szellemekre, nimfákra stb. kevés hatása van. A tűzszellemekre sem hat. Érdekes, hogy mai állatvilágunk nagy része még észrevehető módon reagál Pán finom megjelenésére.

A Pán szellem, mint azt már a görög monda is említi, egy életszerető, jóságos, boldog gondolkodású természetisten, akinek asztrális hatása ellenére még szoros kapcsolata van harmonikus értelemben a Vénusz mentális földi szféráival, mivel szellemidéző rítusai részben tisztán vénuszi karakterűek, még ha valamennyivel alsóbb oktávon is. Az érzékek, az erotika istene, erősen szexuális beállítottságú, a bor és az élvezetek istene és mindkét nemre reagál. Bizonyosan harmonikus kapcsolatban van Bacchusszal és Érosszal.

A nagy Pánhoz rendelt pentákulum, valószínűleg középkori eredetű, ezért harmonikus, nem démoni jellegű. A hatszög a szimbóluma, az univerzum, a Föld, a világ jele, és a földi- és holderők alkotják, amint az asztrológiailag rokon bolygó- és állatövi jegyek megadják.

 

http://www.hermit.hu/img/irasok/pan.jpg

 


Pán pentákuluma

 

A Vénusz is szigilluma által kötött. A 90 a pentákulum hatószáma, amely a 9-es holdszámra emlékeztet. A Pán száma = 7. Ezért kell minden könyörgést hétszer elismételni! 
A szellemidézésekre magányos hegyi vidékeket, hegycsúcsokat a legelőnyösebb választani. A sziklahasadékok forrással hasonlóan kedvezőek. 
A legjobb idő a könyörgésre a reggeli pirkadat és az esti alkony. A hétfő és a péntek a kedvező nap. 
Füstölőszerként jóillatú növényeket és füveket, különösen kakukkfüvet és enciánt, szőlőlevelet, vadgesztenyevirágot, tűlevelet valamint havasi rózsát használnak. 
A szellemidézést furulyajátékkal (blockflöte is lehet) támogathatják. A dekorációk és ruhák zöldek és világoskékek. A fémtárgyaknak rézből és bronzból kell lenniük. 
Áldozni semmi esetre sem kell. Nem folyhat vér. A szellemidézés abszolút veszélytelen, mivel nincs démoni könyörgés.

A mágus, ha nem akar egyedül lenni, engedélyezheti néhány fiatal lány vagy fiú részvételét, akiket a kör köré állíthat vagy ültethet. Előtte a kör körül, amikor a mágus a közepén van, a furulya hangjára boldogan többször is körbetáncolhatják. Közben énekelhetnek is – vokálsorokat vagy egy természethez kötődő dalt. 
A könyörgések csak májusban és szeptemberben történhetnek. A résztvevőknek lehetőleg meztelennek kell lenniük.

A kört és a sziglát egy kihegyezett fűzfa, gesztenye vagy bükkfabottal rajzolhatják a homokba, de egy erősebb szőlőinda is megfelelő lehet. Néhány variáció megengedett. 

A könyörgésnek lehet ünnepélyes jelleget adni. Fiatal kecskék és bárányok erősítik a hatást. 
Pánhoz minden jóindulatú állatot hozzárendelnek, de a húsevők és a mérgező állatok nem.  A mágusnak és az összes résztvevőnek 24 órával az eskü előtt böjtölnie kell vagy csak gyümölcsöket ehetnek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok