Termékek Menü

Mit értünk okkultizmus alatt?

Mit értünk okkultizmus alatt?

              Okkultizmus

 

Az okkultizmus nem a „miszticizmus” szinonimája. Ez a félreértés az ősi szimbólumok helytelen értelmezéséből keletkezett. Az okkultizmus:

először – egy filozófiai rendszer, amely egyesíti azokat az ismereteket, amelyeket a tudományok a természeti törvények megfejtése közben összegyűjtöttek

másodszor – egy úgynevezett tudományszövetség, amely a láthatatlan világot és annak jelenségeit a látható világban kutatja. Erre sajátos módszert használ: az analógiát. A materializmussal ellentétben, amely csak egyetlen elemet – az anyagot – tart lehetségesnek, és amely minden teológiai tudás isteni lényegét tagadja, az okkultizmus három elemet vesz alapul: az anyagot (filozófiai tudás, ismeret), istent (teológiai tudás), és – mint összekötő tagot – a szellemi elemet, mint életre keltő princípiumot. Ez az elem a lényege az okkultizmus kutatásainak, amelyek az úgynevezett „asztrális világra” irányulnak. Az okkultizmus fő módszerét ez „a világ három részre való tagolása” határozza meg. Ennek oka abban rejlik, hogy az emberi ismeretek három területre oszthatók:

      1. Az isteni világ – amelyet csak az „analógia” módszerével kutathatunk és ismerhetünk  meg;

      2.  A szellemi vagy az asztrális világ – amelyet csak meghatározott feltételek között kutathatunk

      3. A fizikai világ – amelyet a kívülről jövő ingereken, az érzékelésen keresztül tapasztal hatunk, észlelhetünk.

 

Ha ezt az „elméletet” hívjuk segítségül egy ember „szerkezetének” a megértéséhez, akkor ez így néz ki: egy ember két ellentétes elemből épül fel, a halhatatlan lélekből és a halandó testből, amely elemek az asztráltest (vagy asztrális szellem) életre keltő elemével vannak összekötve. Papus összehasonlítja egy ember testét egy ekvipázzsal (kocsival):

      1.  Anyag min hordozó elem,

      2.  A lélek egy lóval, amely a kocsit mozgásba hozza, és

  1. A szellem a kocsissal, aki irányítja ezt a mozgást

Az okkultizmus mint tiszta tudomány különböző részekből áll, és minden rész egy önálló területet jelent, amely egy vagy több tudományt foglal össze: folytatjuk….

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok