Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kundalini

Kundalini

Kundalini

            A kígyó

 

Kundalini az érzéki energia, de a mágikus teremtőerő szanszkrit jelképe is. Kundalini az ember ágyékában fekszik összecsavarodva. Ha a mélységben ébred fel, akkor szenvedéllyé válik vagy anyagot termékenyít, mulandó formákat teremt, ha azonban a neofita – okkult gyakorlataival – a hátgerinc létráján át felvezeti. Kundalinit az agyba, akkor a mágikus kígyó ereje ott szellemi  energiává, alkotóerővé válik. Ha a Kundalini megreked középen, az érzelmek asztrálbirodalmában, akkor veszedelmes fanatizmust gyújt fel, olthatatlan máglyát, amelynek lángjaiból romboló tűzlények születnek.

A kígyó egyébként a relatív lét belső erőinek szimbóluma. Ezek az erők dualisztikusak, alacsonyabb és magasabb természetűek és végletesen ellentétesek egymással. A magasrendű  kígyó a bölcsességet, az alacsonyrendű a vágy-természetet rejti magában, s mindkettő az intellektuson keresztül válik aktívvá.  „ Ég nem volt még, föld nem volt még, a jó és gonosz kígyó nem létezett még” – mondja a Rhind papirusz.

                A kígyó a fehér és fekete mágia jelképe is, - de mindenképpen aktív, maszkulin, pozitív töltésű szimbólum. Az ősi mitológiában a kígyót néha az isteni intelligencia emblémájaként, máskor a gonoszság végleteként használják. A bölcsesség emblémája és par excellence a bűn szimbóluma is.  Szárnyasan szeráf lesz belőle. körbecsavarodva a vég nélküli idő, vagyis a végtelenség jele. A kígyó mindig tevékeny, benne hullámzik az aktiválódott létben s az intelligens központot determinálja rombolásra vagy  építésre. Aesculapius  kígyója a magasabb ego szimbóluma, az isteni gyógyítóé, amely a halált életté emeli, az alacsonyt magasrendűvé transzmutálja. A paradicsomi kígyó a tudás fájára csavarodik, a feminin princípiumot termékenyíti meg a bukás, a szakadás gondolatával.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok