Termékek Menü

Francis Israel Regardie

Francis Israel Regardie

          Francis Israel Regardie

     (1907 november 17 –1985 március 10)

 

Israel Regardie 1907-ben született, egy Orthodox zsidó családban, London keleti végén, egy szegényes környéken (Crowley így utalt rá, „vile slum"), mely húsz évvel ezelőtt Hasfelmetsző Jack táptalaja volt. Tinédzser volt még, amikor családjával együtt az Egyesült Államokban telepedtek le, Washington D. C-ben.

Mivel megadatott neki mindaz, mely látszólag zsidó jellegzetesség volt – a miszticizmus és az ezoterikus tanulmányok iránt való érdeklődés – Regardie már korán H. P. Blavatsky és Teozófiai Társaságának hatása alá került, a Kabbalista és Rózsakeresztes tanulmányok kíséretében. Ebben Eliphas Levi-re emlékeztethet minket, a tizenkilencedik századbeli Francia Zsidóra, akit szintén az okkultizmus érdeklődése hajtott előre, hogy megteremtse a fontos fejlődést a mágia „modernizálásában". Amíg D. C-ben élt, 20 évesen, Regardie (az Arany Hajnallal nem állt kapcsolatban) a Rózsakeresztes csoport beavatottja lett.
Regardie elolvasta Aleister Crowley egyik könyvét, és rögtön megragadta az idősebb mágus tehetsége és nyilvánvaló géniusza. Kapcsolatba lépett Crowley-val, aki abban az időben (1928) Párizsban élt, és elfogadott egy állást Crowley személyi titkáraként. Regardie személyes áldozatok árán találkozott vele. Míg lakájként dolgozott egy kis ideig, egy kevés financiális infúzióval is ellátta a brit mágust, hogy segítsen neki elérni választott, hedonista életstílusát. Ez idillikus lehetett Crowley számára, aki felhasználta Regardie segítségét titkárként és küldöncként, miközben nőkkel és drogfogyasztással töltötte idejét. De ez nem volt idillikus Regardie számára, aki kiábrándult Crowley azon kudarca által, hogy nem tudta bevezetni a mágia magasabb titkaiba, melyeket inkább olvasás által ismert meg. Ez az egész történet kevesebb, mint egy évvel később véget is ért, amikor Crowley-t kiutasították Franciaországból, mivel azzal vádolták meg, hogy német kém. Regardie megkísérelt visszatérni szülőföldjére, de Anglia nem fogadta el, mivel kapcsolatban állt Crowley-val, akinek patriotizmusa kérdés nélküli volt, mivel a Világháború alatt egy Német újságnak dolgozott, New Yorkban.
Aleister Crowley-val való kapcsolata és iránta érzett tisztelete ellenére, Regardie sohasem tartotta magát Thelemita-nak. Azt mondják, hogy csatlakozott az Arany Hajnal egyik ágához, 1933-ban, harminc évvel az után, hogy Crowley megszakította kapcsolatát a Renddel. Crowley az 1920-as években az Ordo Templi Orientis-szel állt kapcsolatban, és később megjelent az, hogy Regardie-t sohasem érdekelte, és Crowley nem hívta meg őt azon céllal, hogy részt vegyen a szervezet munkájában. Regardie rezonanciája az Arany Hajnallal részben az intuitív tudásból eredt, amit 1932-ben bizonyított be könyvében, melynek címe, Az Élet Fája. Dion Fortune támogatása mellett csatlakozott a Stella Matutina-hoz 1933-ban, de hamarosan kiábrándult önző, énközpontú vezetőségéből, és kevesebb, mint két évvel az után, hogy elnyerte a Fő Adeptusi fokozatot, kilépett Rendből. Három évvel később kiadta kollekcióját, a The Golden Dawn-t, így első ízben elérhetővé tette a „titkos" rítusokat és tanításokat a nagyközönség számára, és lehetővé tette napjainkban azt, hogy a Rend újjáéledjen.

Néhány évvel később a két emberből álló cég elkeseredett nyilvános személyes ellentmondásba keveredett. Regardie visszatért az Egyesült Államokba. Chiropraxist tanult New Yorkban, szolgált a hadseregben a II. Világháború alatt, és aztán Los Angelesbe költözött, hogy megnyissa hátgerincmasszázzsal foglalkozó klinikáját. Pszichológiát és Pszichiátriát tanult számos figyelemre méltó tanártól, és erős támogatója volt Jung analízisének élete során, mint ahogy Wilhelm Reich művének is. Mindkét író a 20. század egyedi és vitás pszichológiai teoretikusaként vált ismertté, írásaik határt húztak a tudomány, a vallás és a mítosz közé, és a szexualitás erős eleme által váltak eggyé. Könnyű észrevennünk azt, hogy ez a kifejezett keveredés hogyan kapcsolódhatott Regardie mágikus és ezoterikus tanulmányaihoz. Regardie távolabbra jutott ezelőtti mentoránál, Crowley-nál, abban a kifejezésben, hogy gyakorlatba hozta a középkori miszticizmust a modern világban, a pszichológia új tudományának kipróbálásával. Regardie legismertebb művei a Középső Oszlop, A Gránátalmák Kertje, Az Élet fája, és egy sorozat a Teljes Arany Hajnal Mágikus Rendszere, ezek a legtöbbet olvasott könyvei a mágia művészetével kapcsolatban napjainkban. Crowley-val ellentétben, akinek művei arról híresek, hogy „bonyolultak", még azok számára is, akik általános ismerettel rendelkeznek a mágiáról, Regardie könyvei mindig a nagyközönség számára íródtak, és a láthatóan ezoterikus koncepciókat racionális köpenybe öltöztette, és ezért a 20. század olvasói is könnyen el tudják fogadni őket.

Regardie visszavonultságban halt meg 1985-ben, a város egyik legmágikusabb környékén – Sedona, Arizonában.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok