Termékek Menü

Egyiptom ősistenségei

Egyiptom ősistenségei

          Amun és Aker ősistenségek

 

Amun isten esetében, akit emberi alakban illusztráltak, inkább egy absztrakt ősistenről van szó. Gyakran a szélfújásra asszociált és általánosságban az ő nevének jelentése „Elrejtőzött”. Amunet feleségével eredeti isteni párt alkottak. A termékenység istenének nyilvánvaló alakjában a báránnyal kapcsolatban emlegették. De neki szent állatként a liba és a kígyó adatott meg.

Amun istenre leginkább mint egy feljebbvalóra, mint minden lény és dolog lelkére, mint minden lét lényegére tekintettek.

Az Új Birodalomban, Thébában Amunt római istennek nevezték, miközben neki tulajdonították Re napisten aspektusát és Amon-Re névvel illették. Legjelentősebb szentélye a Karnakban lévő templomkomplexum, ahol együtt tisztelték Chonsem holdgyermekkel és Mut istennővel.

Azt a jelzőkövet, amelynek a végein emberfejek vagy oroszlánfejek találhatók, Akera földistenként jelölik. Ez az isten viszi át a napbárkát annak éjszakai útja során a sötétség birodalmán. Akera kapuszárnyait, tehát az alvilágba való bejáratokat, két oroszlán őrzi. Az egyik állat nyugat felé tekint, ahol a holtak birodalma fekszik és ahol a nap éjszakai vándorútra indul. A másik oroszlán kelet felé fordul, ahol a nap kiemelkedik az alvilágból.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok