Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Edward Kelly

Edward Kelly

Edward Kelly

              Edward Kelly 1555 - 1597

 

A híres 16. századbeli alkímista, teurgista és látnok Edward Kelly ügyvédként kezdte korai karrierjét, habár hamarosan letartóztatták hamisításért, és mindkét fülét levágták. Szégyenében és megaláztatásában Kelly Wales-be menekült, ahol egy ideig Edward Talbot néven élt. Wales-ben talált egy régi kéziratot, melyről latin tudása miatt hamar rájött, hogy a keresztény alkímista, Glastonbury Szt. Dunstan írta.

 

Felébresztette lelkesedését a kézirat alkímikus és hermetikus tartalma, és Kelly Londonba utazott, hogy megmutassa mentorának, Dr. John Dee-nek. Ezután alkímiai és ceremóniális kísérleteket hajtottak végre együtt, melyek nagyrészt Szt. Dunstant írásain alapultak. Angyali lényeket is megidéztek, mint ahogy jelentős mennyiségű aranyat is képesek voltak létrehozni.

Habár a két embernek különböző személyisége volt, Dee valahogy racionálisabb és diszkrétebb volt, Kelly és Dee mégis társak lettek egy olyan nehéz szeánszsorozat létrehozásában, mely sokévi munka után valósult meg. Egy megidéző formulát követve angyalokkal, és test nélküli szellemekkel tudtak társalogni. Egy asztal előtt ülve, mely számos eszközzel és szimbólummal volt tele, Kelly egy kristálygömbbe nézett, és elmondta látomását Dee-nek, ki írnokként dolgozott. Így nyerték el a „titkos angyali nyelvet", melyre az Arany Hajnal beavatási ceremóniája utal. Ezt a bonyolult nyelvet egy ősi faj használta, mindazonáltal mindenféle értelemben véve valódi nyelvnek tekinthető, hatalmas szókincsével, mondattanával és saját nyelvtanával együtt. Ez a nyelv Dee és Kelly legfontosabb műve, habár mágikus munkásságuk nem csupán erre korlátozódott.

Közép- és Kelet Európai útjuk során Dee és Kelly megtalálta a legmegfelelőbb környezetet munkásságához, a híres alkímiai házban, II. Rudolf császár udvarában, Prágában. Itt, miközben Dee többnyire egyedül tovább folytatta munkáját, Kelly nyilvánosan mutatta be az arany készítés tudományát, és még lovaggá is ütötték, miután megmutatta hatalmát az udvarban. A császárt annyira lenyűgözte, hogy Kelly kiemelkedő pozíciót kapott, és azzal bízták meg, hogy hozzon létre alkímiai aranyat az állam számára. Mivel nem volt képes eleget tenni az uralkodó követelésének, és mivel párbajban megölt egy helyi lakost, Kelly-t börtönbe vetették. Kétévnyi rabság után Kelly lezuhant a falról és csúnyán eltörte a lábát, miközben szökni próbált, mely rettenetes amputációhoz vezetett. Egy másik sikertelen szökés után, miközben másik lábát is eltörte, Sir. Edward Kelly meghalt, vagy saját keze által, vagy pedig a rossz börtönviszonyok miatt. Dr. Dee túlélte Kelly-t, és nyolcvanévesen halt meg Manchesterben, Angliában.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok