Termékek Menü

Amulettek és talizmánok

Amulettek és talizmánok

              Amulettek és talizmánok

         Minden út egy lépéssel kezdődik

 

            A talizmánok, amulettek és más hasonló mágikus tárgyak – szerencsére – végigkísérik az embert az egész életében. A bizonyos rituálékkal megjelölt tárgyak iránti kapcsolat nagy befolyással bír azok birtokosára vagy tulajdonosára.

            A talizmán egészen a civilizáció kulturális alapjaihoz nyúlik vissza, de valószínűleg már sokkal korábban is létezett, mintsem azt a történelem lapjain bizonyíthatjuk. Vajon ahová a mítoszok, legendák, babonák, de a különféle mesék is visszanyúlnak, számunkra már gyakran ismeretlen, megszűnt kultúráknak számítanak? Bennük ezek az apró tárgyak nagyon gyakran feltűnnek. Életük természetes és teljesen megszokott részét képezte. Ez talán nem volt számukra hiábavaló dolog.

Az ezzel a témával kapcsolatos hipotézisek különféle publikációkban jelennek meg és könnyen hozzáférhetők. Tehát felesleges lenne e témával foglalkozni ezeken az oldalakon. Azok élete, akiket nem ismertünk, mindig rejtély marad számunkra. Talán jobb is így. A mai világ még nincs felkészülve a várhatóan meglepő tényekre. Sokat tűrt bolygónkon túlságosan kötődünk az élet anyagi oldalához vagy „ideiglenes” létünkhöz. „Sajnos” a kor vagy az idő ezt követeli meg tőlünk. Az élet valóságtartalma jelentős mértékben kaotikus. Ez „tény”, de eléggé eszelős faktum, és sok esetben túlságosan „ádáz”. Mindenki minden áron arra törekszik, hogy a világ e nem hízelgő állapotát helyrehozza. Talán az a „legnagyobb” rejtély, hogy ott lenne a legbölcsebb elkezdeni, ahol erre a leginkább szükség van, vagyis önmagunkon. Talán erre éppen azért senki sem jött rá, mert ez egyáltalán nem könnyű. Éppen ellenkezőleg.

A talizmánok különböző formái már a sumérok idején is előfordultak, ahol azokat Sagba néven illették. E mágikus tárgy asszír neve a Mamítu volt. A jelentése talizmán volt, de varázslatot is értettek alatta, tehát átvitt értelemben varázstárgy volt. Léteztek „jó” és „gonosz” talizmánok. Haitin a voodoo avagy vúdú vallásban a jelentése ouanga-tudok volt. 2003-ban Haitin a vúdú hivatalos vallásnak ismerték el. A lelkészeknek engedélyezett mindenfajta szertartás végrehajtása – a kereszteléstől egészen az esküvőig. Talán a legismertebb talizmán az egyiptomi Anch, azaz Élet, ami mint „egyiptomi kis kereszt” is ismertté vált. E mágikus tárgy elnevezéséről, használatáról sok oldalnyi lapot tele lehetne írni. Azonban az e célból tett és fentebb bemutatott megjegyzés éppen elegendő.

Talizmánok gyártásával vagy elkészítésével különféle nemzetek foglalkoztak. A már említett sumérok, asszírok, káldeusok, de a zsidók és indiaiak is. A talizmánok gyártásában azonban leginkább a kínaiak tűntek ki, aki ezt a tevékenységet a legapróbb részletekig elsajátították. Ez természetesen a mai „rohanó” világban kivitelezhetetlen. E művészet mesterei kétségkívül az arabok voltak, akik a mai napig ismert elnevezéssel is felruházták. A talizmán szó az arab „talsam – tilsem – tilasm” szóból ered és felszentelést jelent. R. H. Larss szerint ez a szó arab, illetve török eredetű és a török „talis – talism” szóból eredeztethető, amelynek „bűvös kép” a jelentése. Eléggé érdekes azonosság az asszír Mamítu szóval. Azonban állítólag akár a görög „telesma” szóból is származhat, amelynek jelentése befejezés, bevégzés. Én személy szerint inkább az arab eredet felé hajlok. Egyébként erre vannak meggyőző bizonyítékok is.

A talizmánokat, amuletteket különféle anyagokból készíthetik, de egyik sem annyira tartós és hatékony mint a fém. Talizmán másfajta tárgy is lehet. Természetesen a szó szoros értelmében nem létezik talizmán. A szerencse érdekében néhány ilyen „dolgocskát” maga a természet teremt elő, mint például a négylevelű lóherét, vagy amikor valami „homlokon csap”, amint az a mesében ismert. Bizonyos mértékig ilyen dolog a magától kinőtt tárgy is. Ismert és elterjedt a „patkó” talizmán is. Hozzá kell tenni, hogy ezek nem „igazi” talizmánok.

A talizmán gyakran ún. mütyürkével cserélhető fel. Az ilyen tárgy mágikus hatása jelentéktelen. Csakis a gyermekek esetében van jelentősége, akiknek lelkecskéje erős kapoccsal kötődik ahhoz a tárgyhoz, amely a felnőttek számára értéktelen. A „mütyürkét” akár szeretetből is odaajándékozhatják. Amennyiben nem, úgy az apró emberke ezt megérzi.

Manapság igencsak elterjedt a bizonytalanság és tehetetlenség, az emberek különféle eszközökhöz nyúlnak, amelyek megoltalmazzák őket, sikert, szeretetet, egészséget és boldogságot hoznak nekik. A mágikus hatásba vetett hit mély gyökeret vert az ember elméjében. Azon egyén számára, aki a jelenlegi, túlságosan kaotikus és bonyolult világban él, megnyugtató és biztos pontot keres az életében, a „varázstárgy” talán egy egészen elhanyagolható dolgot nyújt neki, mindazonáltal sajátos hatása révén hasznos és kellemes segédeszköz önmaga megtalálásának. A harmónia, individualitás, egyedülállóság és kiindulási pont megtalálásának.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok