Termékek Menü

Mágikus alapelvek

Mágikus alapelvek

         Mágikus alapelvek

 

       Fekete vagy fehér mágia?

 

Először is szeretném leszögezni, hogy a mágia sem nem fekete, sem nem fehér. A mágia az, ami. A boszorkány az, aki a színét megadja. És ez a fekete és a fehér mellett minden másfajta szín is lehet. Ennek ellenére széles körben fekete mágiáról beszélnek, ha a negatív energiák hatására van szükség egy gonosz terv megvalósításához. A fehér mágia ezen logika szerint az a mágia, amely pozitív ingadozásokat okoz, hogy jó hatású legyen.
A boszorkányok másképp tekintenek ezekre a fogalmakra. A fehér mágia számukra pozitív mágia, mely alatt olyan mágikus cselekvéseket és rituálékat értenek, amelyekkel valamit el akarnak érni vagy el szeretnének nyerni. Az ilyen munkákra a növekvő Hold fázisa a legalkalmasabb idő. A fekete mágia ennek megfelelően negatív mágia, amit arra használnak, hogy dolgokat csökkentsenek, veszítsenek el vagy szüntessenek meg. Ezzel az értelmezéssel nagyon jól meghatározható, hogy hol végződik a fehér mágia és hol kezdődik a fekete.

Ez utóbbi azt a felfogást tartalmazza, hogy a fekete mágia erősebb a fehérnél. A mágia alapvetően csak olyan erős, mint egy boszorkány akarata, hite és képzelőereje. Ez a három dolog az az oszlop, amelyeken a mágia áll – vagy amelyeken bukik. A fekete mágia erős hatásának hírét talán azzal lehetne megindokolni, hogy az ember inkább a negatív gondolatokra hajlamos és ezekben bízik, mint a pozitívokban. Ennek sajnos az emberi természet és a neveltetés az oka. Ez olyan próbálkozás, aminek ellent kellene állniunk…
A boszorkányság egy vallás vagy életfilozófia, amely nem kényszerít szabályokat az egyénre. Végülis mindenki saját magáért felelős. Éppen ezért nagyon meg kell gondolnod, hogy melyik irányba szeretnél hatni, mivel egyszer mindenkinek számot kell adnia arról, hogy mit csinált.
Ebből az okból két alapelv fejlődött ki, amelyek nagyon világosak és önmagukért beszélnek:

Tedd azt amit akarsz, amíg senkinek sem ártasz!
… és ez azt jelenti, hogy önmagunkban se tegyünk kárt!
Minden amit kibocsátasz, háromszor tér vissza hozzád!
… ez mind a jókra, mind a gonoszokra érvényes!

G. Leland Charles "Aradia"

 

Boszorkányünnepek

A boszorkányünnepek a boszorkányok szent éjszakái. Összesen nyolc van belőlük, és mindegyiknek megvan a maga különleges jelentése. Ezek közül négy szabbat régi eredetű, mivel a fiatalabbak is sokkal idősebbek bármelyik vallásos ünnepnél, amit csak ismerünk.
A négy régi ünnepnap az évszakok ciklusának felel meg. Ennek megfelelően a rituálékban a telet, a tavaszt, a nyarat és az őszt dicsőítik. A négy fiatalabb ünnep ezzel szemben az év fényviszonyaira irányul. Itt a napéjegyenlőségeket és a napfordulókat ünneplik.
A négy régi mágikus ünnephez tartozik:


Samhain

Október 31. és november 1. közti éjszaka.
Sok boszorkány a Samhaint a boszorkányév kezdetének tekinti. Mások azonban a Yulét – a nyári napfordulót – tartják az év kezdetének. Hogy te melyik nap mellett döntesz, az rád van bízva.
Samhain a sötét, romboló fázist – a telet – vezeti be, hogy aztán a téli napfordulókor elérje csúcspontját. Ezért az uralkodó szín ezen a napon a fekete. Ezen, a Halloweenként is ismert éjszakán, a másvilág és a holtak birodalmának kapui különösen átjárhatóak. Ez azt jelenti, hogy ezen az éjszakán a rituálék alatt különösen jól lehet kommunikálni a másvilág lényeivel. Az asztrális utazások is ezen az éjszakán sikerülnek a legjobban.
A druidák ezen ünnep alkalmából többek között hatalmas tüzeket gyújtottak, hogy a halottak lelkeit melegítsék. A mi szélességi körünkön november elsején ünneplik a mindenszenteket, amikor a keresztények a halottakra emlékeznek.

 

Lupercalia

Gyertyaszentelő február 1. és 2. közti éjszakán
Lupercalia vagy Imbolc gyullad fel az imént említett sötét fázis végén. Ez a fény ünnepe és így a közeledő tavasz első jeleit szimbolizálja. A napok egyre hosszabbak lesznek. Ennek megfelelően a fehér az uralkodó szín. A katolikus egyház még ma is tart gyertyaszentelőt.


Beltane

Április 30. és május 1. közti éjszakán
Beltane a Samhainnal szemben helyezkedik, és ezáltal a boszorkányév felét jelzi. Ez az isten és az istennő egyesülésének ünnepe. A zöld ezen a napon a természetben lévő hangulatot jelképezi. Minden virágzik és a természet dagad az erőtől.
A Beltane boszorkányszombatként a legismertebb. Mindig méltóképp ünneplik meg a Brockenen – Németország „boszorkányhegyén". A hatalmas tűz ekkor az utolsó téli démonok elűzésére szolgál.

 

Lammas

Július 31. és augusztus 1. közti éjszakán
Ezt az ünnepet Lugnosadnak nevezik. Lammas ezen ünnep régi kelta elnevezése. A fény fázisa lassan lecseng és elkezdődik az érés, a termés és az aratás időszaka. Bár még perzselő nyár van, de az ősz első jelei már érezhetőek. Az uralkodó színek ezen a napon a vörös és a narancs. Lammas a hagyományos vidéki aratási ünnepnek felel meg.

 

A négy "újabb" ünnep:

Yule

A napforduló december 21. és 22. éjszakája között
Ezt az ünnepet néhány boszorkány a boszorkányév kezdetének tekinti, míg mások a Samhaint tekintik annak. Itt is meg kell említenem, hogy erről mindenki maga dönt.
Ezen a napon van az év leghosszabb éjszakája és ezáltal a sötétség is elérte csúcspontját. Azt ünnepeljük, hogy a napok mától ismét hosszabbak és a nap ismét erősebb. Ezért a Yulét a meleg ünnepének is nevezik. Az uralkodó színek a zöld és a vörös.
Figyelj arra, hogy ezen ünnep asztrológiai megfelelése a Nap a Bak csillagjegybe történő belépésétől függ. Ezáltal ezen időpont valamennyivel elcsúszhat.


Ostara
Tavaszi napéjegyenlőség éjszakája március 20. és 21. között
Ezen az éjszakán a sötétség és a fény egyensúlyban van. Ez azt jelenti, hogy a nap és az éj egyenlő hosszú. A tavasz kezdetét ünneplik. A napok mától hosszabbak mint az éjszakák, vagyis a fény győzedelmeskedett a sötétség felett.
Mivel azonban az asztrológiai újév a Nap Kos csillagjegybe történő belépésével kezdődik, ezen időpont március 20. és 23. között ingadozhat. Még akkor is, ha minden átlagos naptár március 21-et jelöli a tavasz kezdeteként. Az uralkodó színek a fehér és a fekete.

Litha
A nyári napforduló június 21. és 22. között.
A nyári napfordulókor van a leghosszabb nap és a legrövidebb éjszaka. A nap elérte csúcspontját. És ma is ezt ünnepeljük, mivel a napok mától rövidebbek lesznek. Az uralkodó színek a sárga és a narancs. A napforduló időpontja ismét a Nap egy új állatövi szakaszba történő lépésétől függ. Ebben az esetben ez a Rák jegye. Figyelj ezekre az asztrológiai megfeleltetésekre és nem hibázhatsz a mindenkori időpont megállapításánál.

Mabon
Őszi napéjegyenlőség szeptember 23. és 24. éjszakája között
A nap és az éjszaka hosszúsága ismét egyensúlyban van. A napok mától ismét rövidebbek lesznek, és a sötétség fázisa határozza meg ismét a napokat. Az ősz érezhető. A lombok elkezdenek lehullani. A Mabon a gazdag aratás megköszönésének második ünnepe. Ezen a napon a vörös és a barna az uralkodó szín.
Asztrológiailag ez az időpont a Nap a Mérleg jegyébe való kerülését fejezi ki.
Minden ilyen ünnepet egyedül, körben vagy más barátokkal is megünnepelhetsz. Ezeket minden boszorkány szívesen és rendszeresen megünnepli. Ha úgy fogjuk fel, abszolút kényszerűségből. Általában a fent említett időpont éjfél előtt körülbelül két órával kezdik és a másodikként említettet a kora reggeli órákig ünneplik. Általában eközben szabbat-bort és szabbat-süteményt fogyasztanak.
A boszorkányéjszakákat azért tartják, mivel valami különlegeset mutatnak be. Ezen éjek alatt a túlsó oldallal erősebb a kapcsolat és a materiális világunk és a másvilág között „átjárhatóbb" a kapu, mint általában. Azt is mondják, hogy ezeken az éjszakákon bizonyos „kapuk" jönnek létre. A kozmikus erők dinamikusabbak és a magasabb szellemi lények aktivitása is erősebb.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok