Termékek Menü

A kozmikus rend őrzőnője: Maat

A kozmikus rend őrzőnője: Maat     Mint a legtöbb ember alakú egyiptomi istenségnél Maat istennő esetében is absztrakcióról van szó. Annak a kozmikus rendnek a megtestesülését képviseli, amelyet az isteneknek, királyoknak és a többi lakosnak be kell tartani. Mivelhogy az élet ciklikus jellegéért volt felelős, ezért közreműködése nélkül mindenfajta létezés elképzelhetetlen volt.

Az államvezetők egyidejűleg Maat papjai voltak, aki lét, jog, igazság és világrend törvényeit testesítette meg. Bizonyított szimbóluma a könnyedség kifejezőeszköze, a madártoll volt, amellyel megfelelő és korrekt kapcsolatot ápol. Minekutána az isteni bíróság mérlegein nem volt szabad egy tollacskánál nagyobb emberi szívet lemérni.
Maat istennő kultusza elsősorban az egyiptomi társadalom normáihoz és törvényeihez kapcsolódott és a fáraó és az alattvalók közötti viszony javításán fáradozott. A király tehát oly módon jutalmazta meg alattvalóit azok engedelmességéért, hogy saját vallási kötelezettségeik teljesítése fejében gondoskodott az istenekkel való harmonikus kapcsolat létrehozásában. Ezzel a módszerrel támogatta az isteneket azon feladatukban, hogy tartsák fenn a kozmikus egyensúlyt, amelytől egyaránt függött az istenségek és az emberek létezése.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok