Termékek Menü

A bolygók mágikus száma

A bolygók mágikus száma

            A bolygók „mágikus” száma

 

            Szaturnusz – mágikus négyszögének három oszlopa van, 3, 9, 15, 45 számokkal rendelkezik, alapszáma a 15. Titkos száma (oszlopok összege) 45.

            Jupiter – mágikus négyszögének négy oszlopa van, 4, 16, 34, 136 számokkal rendelkezik, alapszáma a 34. Titkos száma 136.

            Mars – mágikus négyszögének öt oszlopa van, 5, 25, 62, 325 számokkal rendelkezik, alapszáma a 65. Titkos száma 325.

            Nap – mágikus négyszögének hat oszlopa van, 6, 36, 111, 666 számokkal rendelkezik, alapszáma a 369. Titkos száma 666.

            Hold – mágikus négyszögének kilenc oszlopa van, 9, 81, 369, 3321 számokkal rendelkezik, alapszáma a 369. Titkos száma 3321.

            Vénusz – mágikus négyszögének hét oszlopa van, 7, 49, 175, 1225 számokkal rendelkezik, alapszáma a 175. Titkos száma 1225.

            Merkúr – mágikus négyszögének nyolc oszlopa van, 8, 64, 260, 2080 számokkal rendelkezik, alapszáma a 260. Titkos száma 2080.

Ezeket a számokat nem szabad felcserélni az ún. szerencseszámokkal, azok másfajták.

            Vannak ún. betűkből összeálló mágikus négyszögek is. Talán legismertebb a Sator. Krisztus után az I. évszázadban fedezték fel Itáliában, egy jól ismert helyen, Pompei-ben, amit egy bizonyos ideig a Vezúv vulkánból előtörő  hamu borított be. Az ebben a négyszögben található szavak jelentését mind a mai napig nem fejtették meg. Létezik néhány magyarázat rájuk.

            Például a Satan ter orote, reparao opes – Sátán, hozzád könyörgöm, hogy add ki a kincset.

            Vagy: Eros operans portat aere tota – az aktív szerelem mindent a magas légtömegekbe repít.

Újabb verzió: Ora operare, ostenta te, pastor – imádkozz, cselekedj, mutatkozz meg, pásztor.

Oro te pater, oro te pater, sanas – kérlek téged Atyám, kérlek téged Atyám, te meggyógyítasz.

Petro et reo, patet rosa sarona. – Péter, jóllehet vétkes, a sároni rózsa kinyílt. Sároni rózsa = a mennyasszony allegóriája – Salamon: Énekek éneke.

Talán a legvalószínűbb magyarázat a következő: Arepo magvető fáradtan tartja a kereket (köröket). A „rotas” szóval ugyanis gyakran a tarot latin betűkből álló „rota” fogalmával összefüggésben találkozunk, melynek latin nyelvű jelentése kerék, kör. Hogy azonban ne maradjon szégyenben a keresztény egyház sem, szerinte titkosírással kellene olvasni: Sat orare poten(ter) et opera(re) r(atio) T(u)a Sit – Sokat imádkozni és szorgalmasan dolgozni, ez legyen a legnagyobb küldetésed, ami a bencések rendjének alapvető gondolata. E négyszög szerzője neve úgyszintén vitatott. Marcionus gnosztikus szektájának köréből is származhat, aki az ezoterikus, kopt nyelven írt gnosztikus írás szerzője és melynek a címe Pistis Sophia. Az elnevezés görög eredetű és a jelentése Szűz (Pistis) Bölcsesség (Sophia). Ennek az írásnak nem egyértelmű az eredete, de jelentős mértékben sötét tartalommal bír. Ezoterikus tanokat tartalmaz a bűnről, hitről és a bölcsességről. Megközelítőleg i. sz. a III. évszázadból származik és Egyiptomban bukkantak rá a 18. században. A koptok egyiptomi keresztények voltak. A Sator négyszög legvalószínűbb szerzője azonban Abraham ben Simeon ben Judah ben Simeon zsidó tudós és kabbalista lehetett, aki a németországi Worms városában született. De ez csupán az egyik verzió a Sator szerzőjét illetően.

Ezt a mágikus négyszöget valaha kapcsolatba hozták a templomosok rendjével. Léteznek alkimista, kabbalista, varázs- és más négyszögek. Azonban a mágikus négyszögek legvalószínűbb megalkotói a kínaiak, illetve a Középső Birodalomból, azaz Kínából származók voltak, ahonnan az indiaiak közreműködésével átvetté az arabok és ahonnan továbbvándorolt Görögországba.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok