Termékek Menü

Kandra Kabos Magyar mythologia

Ár:
5.900 Ft
4.720 Ft (4.495 Ft + ÁFA)
Kedvezmény: 20%
Cikkszám: KÖ00224
Elérhetőség: 108 db raktáron
Szállítási díj: 630 Ft
Mennyiség:

Leírás és Paraméterek

Kandra Kabos (Felsőbánya, Szatmár vármegye, 1843. ápr. 29.- Eger, 1905. jún. 1.): pap, történetíró, néprajztudós. - A gimnázium felső osztályait és a teológiát Egerben végezte, 1869. VII. 25: pappá szentelték Lemondott javadalmáról és Egerbe költözött, ahol karkáplán, 1886: az egri főkáptalan országos levéltárának hites jegyzője, címzetes levéltáros.

Kandra Kabos a magyarok ősvallás és mitológia kutatásával is foglalkozott. Kutatási eredményeit Ipolyi Arnold is nagyra becsülte.

A magyar hitregék könyvét veszi itt a kezébe a szíves olvasó. Habár fogyatékosan, az ősök hitvallásának és szent meggyőződésének elveszett könyve került meg benne: de már mint szentírás, hanem mint - regekönyv.


Az eredetit, ősi hitvallásunknak a nép ajkára bízott tisztes könyvét, ezeréves nemzeti viszontagságok lapokra, sőt sorokra széttépte. Szerte szállongó foszlányait összeszedegettem és szövétnekül szántam Géniuszunk elhomályosult világa felé. Összegyűjtöttem azokat teljes buzgalommal, hazafiúi lelkesedéssel, ha talán – nem is a kívánt sikerrel.


Nehéz egy munka, beismerem. Mert mit sem nehezebb írni, mint népies – és nem tudós – mythologiát és benne a hallgatásra kárhoztatott nemzeti szellemet megszólalásra bírni, miután annak egykoron bővizű forrása: a hagyomány részint, mondhatni, teljesen kiszáradt; részint oly egyvelegesen szivárkozik, hogy nem csupán gyűjtése ad gondot, hanem átszűrése jár még csak sok fáradsággal!