Termékek Menü

A színek jelentése az ősi Egyiptomban

A színek jelentése az ősi Egyiptomban

                  A színek jelentése az ősi Egyiptomban

 

 

A „szín” szó egyidejűleg leírta valamely tárgy vagy élőlény lényegét. A színes kifejezésmód mindig az ábrázolt személy tulajdonságaira vonatkozott. Ekképp a klasszikus egyiptomi művészetben a férfitesteket telt barnaszínnel ábrázolták, míg a nőkhöz a világosabb, sárgás árnyalatú színek tartoztak. A férfiakat csak akkor ábrázolták narancssárga színnel, amikor az öregségüket és aggkori gyengeségüket tüntették fel.

FEHÉR: A fehér szín a szentség és öröm kifejezőeszköze volt. Ezzel a színnel a felszentelt tárgyakra és épületekre utaltak. A fehér szín jelképezte a hatalom és tisztán isteni fény kozmikus teljességét.

FEKETE: A fehér mintegy ellenpólusa a fekete, amely az alvilágot testesíti meg. Így a halál istenének, Anubisnak fekete bőrszínt kölcsönöztek. Ez a szín az ősalap megszemélyesülése, ahová minden életnek vissza kell térnie, hogy abból újra megszülethessen. Ezen okból kifolyólag Mint, a termékenység istenét fekete színnel festették be, ami az újjászületés jele.

VÖRÖS: A vörös színnek az ókori Egyiptomban kettős, meghasonlott jelentése volt. Egyrészt nagyra értékelték stimuláló, életet támogató kisugárzását, másrészt a vérrel és haraggal hozták összefüggésbe, ami az áldozathozatalra és öldöklésre emlékeztetett. Mivel Seth istennek vörös színű volt a haja és a szeme, ezért ezt az istent a veszély színével egyetemben a gonoszság táborába toloncolták. Seth elpusztítására vörös tehenet, sőt a korai időkben olyan embereket áldoztak fel, akiknek a bőre vörös árnyalatú volt.

ZÖLD: A vörös színnel ellentétben a zöld általánosságban a jóság színe. Zöld a vegetáció és a csírázó új élet az oltalom és öröm ígérete. Ezért tisztelték Oziriszt a saját zöld bőre miatt „Nagy zöldnek”, ami az újjászületésre utalt.

KÉK: A kék szín valamely lények isteni aspektusára mutat rá. Ezért tulajdonították Amun ősistennek a bőr kék színét, ami a végtelen kozmosz kifejezőeszköze. Utalásként a saját isteni eredetükre a többi isten parókát viselt és kék színű szakállal rendelkezett.

VÖRÖS ÉS FEHÉR: E két szín kombinációja a tökéletességre utalt. Egy kettős koronára hasonlított, amely Feslő-Egyiptom fehér koronájából (a valóságban azonban zöld nádszálakból) és Alsó-Egyiptom vörös koronájából állt, mint az egyesülés és tökéletesség jele.

Tartalomhoz tartozó címkék: ezoterikus-irasok